Tuinaanleg Friesland

Bent u op zoek naar een hovenier in Friesland om uw nieuwe tuin aan te leggen? 

Miedema Hoveniers in Witmarsum helpt u graag bij de aanleg en realisatie van uw persoonlijke tuin, dakterras of balkon. We staan u bij vanaf het tuinontwerp tot de aanleg en eventueel daarna nog met het tuinonderhoud. Wat zijn uw wensen en hoe ziet uw droomtuin eruit?

Miedema heeft ruime kennis en ervaring in de aanleg en renovatie van tuinen. Voor uw gedeeltelijke of volledige tuinaanleg, is uw tuin bij ons in goede handen.

Tuin laten aanleggen in Friesland

Dit is hoe tuinaanleg bij Miedema Hoveniers Friesland in zijn werk gaat...

Allereerst brengen we uw wensen in kaart. Zo is het belangrijk om na te denken over het doel van de tuin. Heeft u spelende kinderen in de tuin dan is een sterk gazon belangrijk. Maar ook dat er geen kwetsbare beplanting naast het “voetbalveld” komt te staan. Wilt u een moestuintje dan is het belangrijk dat we rekening houden met de ligging.

Daarnaast zijn er verschillende stijlen tuinen waarmee we kunnen werken. Enkele voorbeelden zijn:

  • klassieke tuin
  • kindvriendelijke tuin
  • onderhoudsvriendelijke tuin
  • ecotuin
  • landelijke tuin
  • of een heerlijke loungetuin

Vervolgens kijken we of uw wensen te vertalen zijn naar uw daadwerkelijke tuin. Hierbij kijken we onder andere naar zaken als grondsoort, ligging van de tuin, lichtinval en de ruimte die er is en omgevingsfactoren. 

We geven u advies over het ontwerp van uw tuin, de verlichting en bepalen samen met u welke materialen en beplanting geschikt zijn om uw droomtuin te realiseren.

Tuinontwerp laten tekenen.

Van Tuinontwerp naar Tuinaanleg

Als alle plannen zijn besproken en opgesteld kunnen we starten met de tuinaanleg of de renovatie van de oude tuin. Een tuin aanleggen kan het hele jaar door. Al is er ieder seizoen wel iets waar je rekening mee moet houden. 

Voor een goede groei van de beplanting kan het zijn dat we starten in de lente of de herfst. Dit zijn vaak de beste seizoenen omdat in de lente de dagen al langer worden. Al kan het voorjaar ook erg droog zijn en de grond nog koud. Dit zorgt dat planten lastiger kunnen wortelen. 

In de herfst is de grond nog warm en is het vaak natter waardoor de planten direct goed kunnen wortelen. Dit zullen we altijd in overleg met u bepalen.

Werkzaamheden Hovenier bij Tuinaanleg

Wilt u nieuwe bestrating laten leggen? Het leggen van sierbestrating is secuur werk. U wilt natuurlijk geen verzakkingen of oneffenheden in uw nieuwe terras. Ook het aanleggen van drainage voor een goede waterafvoer is belangrijk. Miedema Hoveniers heeft ruime ervaring als stratenmaker en het aanleggen van sierbestrating zoals natuursteen, beton of keramische tegels. We vertellen u graag wat er nodig is om uw nieuwe bestrating te leggen, uw oude bestrating te vervangen en af te voeren en wat de kosten zijn voor uw nieuwe terras of oprit.

Gazon laten aanleggen? Dan kunt u kiezen voor graszoden leggen of het inzaaien van graszaad. Wanneer u kiest voor grasmatten heeft u snel een mooi gazon. In verhouding zijn graszoden daardoor ook iets duurder dan het inzaaien van graszaad. Er zijn vele speciale grassoorten. Zo is er gras wat groeit op plekken met veel schaduw, supersterk gras wanneer er veel gespeeld en gevoetbald wordt op uw gazon. Of juist een mooi siergras. Het aanleggen van een gazon is een klus waar veel tijd in zit. Een goede voorbereiding bestaat uit het vrij maken van de ondergrond en het verwijderen van stronken en wortels. Ook moet de ondergrond goed omgespit worden zodat het nieuwe gras goed kan hechten en groeien. Vervolgens kunnen we gaan inzaaien of de graszoden gaan leggen. Hierbij is gelijkmatige verdeling van de zaden cruciaal of het voorkomen van naden tussen de zoden. Nazorg is minstens net zo belangrijk en zorgt dat alle inspanning uiteindelijk een prachtig groen gazon in uw tuin vormt.

Nieuwe beplanting in uw tuin aanbrengen? Het kan nog een hele klus zijn om de juiste planten te vinden voor uw tuin. We helpen u bij het uitzoeken van alle soorten beplanting zoals, vaste planten, grassen, heesters en bomen. Waar de ene plant liever in de schaduw staat heeft de ander juist graag een zonnige standplaats. Als hovenier weten wij welke planten passen bij uw tuin én uw wensen. Voor we starten brengen we dan ook goed in kaart wat u mooi vindt. Vervolgens kijken we in de tuin zelf of de bodem geschikt is en zoeken we samen met u naar een mooie style die past bij uw tuin. Wilt u rust of juist veel kleur in uw beplanting? Wie gaat de planten onderhouden, heeft u zelf groen vingers en vindt u het leuk om te snoeien? U kunt het onderhoud van uw beplanting uiteraard ook aan ons overlaten. Dit kan zowel op afroep als op contractbasis. 

Schutting laten plaatsen? Het aanbrengen van een tuinafscheiding zoals een schutting is een flinke klus. U wilt natuurlijk niet dat na de eerste storm alles omgewaaid is. Kiest u voor een mooie hout beton schutting? Een bamboe schutting of grenen tuinscherm? Miedema Hoveniers geeft u graag advies welk soort tuinafscheiding past bij uw tuin én uw budget. Een goede schutting beschermt uw tuin niet alleen tegen indringers, maar geeft ook privacy. Een schutting maakt het geheel af en zal jaren lang als erfafscheiding om uw tuin staan. Een goede keuze is daarom erg belangrijk. Vaak koopt u een schutting samen met u buren. Wij komen daarom graag vrijblijvend langs om alle mogelijkheden en kosten voor u en uw buren op een rij te zetten.

Ook bij  het maken van diverse soorten houtconstructies in uw tuin helpen we u graag. 

Een terrasoverkapping is heerlijk om lekker te loungen of de schaduw op te zoeken wanneer het erg heet is. Het plaatsen van een overkapping is vaak een ingewikkelde klus waarbij u moet boren in de gevel van uw woning of een fundering moet aanleggen voor een tuinhuis met overkapping. U kunt deze klus met een gerust hart aan ons overlaten zodat u zeker weet dat uw terrasoverkapping op de juiste manier wordt geplaatst en bevestigd.

Als allround hoveniersbedrijf kunnen we zelf alle werkzaamheden bij het aanleggen van tuinen voor u uitvoeren. Na het opleveren van uw tuin geven we u uiteraard ook advies over het onderhoud of maken we een onderhoudsplan waarbij we het tuinonderhoud op contractbasis voor u uitvoeren. U kunt daarbij ook de werkzaamheden zelf doen en een deel uitbesteden of ons op afroep inschakelen

tuinhuis laten bouwen door hovenier

Allround Hovenier in Friesland

Miedema Hoveniers is een allround hoveniersbedrijf. Naast aanleg en renovatie ook tuinonderhoud, zo zorgen we ervoor dat uw tuin een aangenaam rustpunt blijft waar u het hele jaar door van kunt genieten.

Graag nodigen we uit voor een vrijblijvende afspraak om te bespreken wat voor u en uw tuin de beste oplossing is. Tijdens de afspraak bespreken we uw wensen en bekijken direct de mogelijkheden van uw tuin.